WINES OF ISTRIA

MATOŠEVIĆ Pimpinellin za web

MATOŠEVIĆ Pimpinellin

17.06.2016 * Zoran

Svjetski poznati vinar Ivica Matošević te poznati splitski ugostitelj i zafrkant Željan Radman, odlučili su stvoriti “kućno vino” restorana “Pimpinella”.

Dizajn etikete u obliku tipičnog uputstva za lijek komunicira činjenicu da je u ograničenim količinama vino lijek.

Tekst duhovito reinterpretira sve relevantne napomene takvih uputstava zato što je restoran poznat po svom specifičnom humoru, ali i s ciljem podizanja raspoloženja, a time apetita i bolje probave.

Etiketa zalijepljena na bocu zaokrenuta za 90 stupnjeva omogučava lakše čitanje dužih redova, čini bocu elegantnijom, likovnom po opsegu, gdje estetikom pada teksta u smjeru kapljica vina pridonosi opuštenosti, stvarajući, unatoč asocijaciji na uputstva za lijek, jedinstvenu estetiku.

Naziv vina “Pimpinellin” (nastavak “in” kao asocijacija na tipična nazivlja lijekova) osmišljeno je ime unutar serije vinskog brenda “Matošević”.

matosevic_winesofistria

Pohvale Stevena Spurriera u časopisu The Tasting Panel Magazine

15.11.2013 * Morana

Steven Spurrier, britanski vinski stručnjak i legenda svjetske vinske scene, napisao je informativan i afirmativan članak o hrvatskim vinima u američkom stručnom časopisu The Tasting Panel Magazine (studeni 2013). Osim što je to velika reklama za hrvatsku kao vinsku zemlju, posebno gode Spurrierovi veliki komplimenti upućeni vinariji Matošević. Ovdje možete pročitati cijeli članak.

Letter from London_NOV_13_PROOF

Cooler

Malvazija impresionirala New York Times

18.09.2013 * Morana

Robert Draper, novinar uglednih američkih dnevnih novina New York Times, posjetio je ljetos Istru, obišao brojne restorane i vinarije te objavio veliku reportažu koja je objavljena u izdanju od 25. kolovoza 2013. Ugodno iznenađen i zadivljen istarskom kulinarskom i vinskom scenom, autor je najviše pozornosti posvetio upravo kraljici istarskih vina – malvaziji. Ovaj je članak odlična reklama za Istru i njezine enogastronomske adute, a možete ga u cijelosti pročitati ovdje:
NYTimes-com_1308

IMA_0821

Vina Matošević u vrhunskim britanskim restoranima

04.09.2013 * Morana

Malvazija Alba Antiqua prvo je hrvatsko suho vino koje je ušlo na degustacijski meni kultnog engleskog restorana Fat Duck iz Braya, u vlasništvu svjetski poznatog chefa Hestona Blumenthala. To je izuzetno priznanje i velik korak u promicanju malvazije kao vrhunskog istarskog i hrvatskog vinskog brenda. Osim toga, na vinskoj listi Fat Ducka već se neko vrijeme nalaze naše kupaže Grimalda Bijelo i Grimalda Crno. Ovu čast možemo zahvaliti Isi Balu, sommelieru u Fat Ducku, i Joãu Piresu, sommelieru trenutačno najbolje rangiranog engleskog restorana Dinner, također u vlasništvu Hestona Blumenthala. Ovi vrhunski stručnjaci posjetili su 2012. vinariju Matošević u Krunčićima i kušali naša vina. Alba Antiqua toliko ih je impresionirala da je također bila preporučeno vino tijekom studenog i prosinca 2012. u Dinneru. Nadamo se da će uspješan ulazak na liste proslavljenih britanskih restorana otvoriti vrata našim malvazijama za daljnje širenje po svjetskom vinskom tržištu.

Vina Matošević u velikoj reportaži o Istri: Der Feinschmecker, July 2013

15.07.2013 * Morana

Caro Maurer napisao je članak o istarskoj vinskoj sceni za vodeći austrijski časopis o hrani i vinu Der Feinschmecker. U sklopu reportaže posjetio je i vinariju Matošević. Ovdje možete pročitati cijeli članak.
Der Feinschmecker 0613-ist

2013 DWWA BRONZE

Četiri Decanterove brončane medalje vinima Matošević

22.05.2013 * Morana

Na natjecanju Decanter World Wine Awards, održanom u Londonu, među brojnim priznanjima za hrvatske predstavnike posebno se ističu četiri brončane medalje koje su osvojila vina Matošević. Nagrađene su bijela Grimalda 2009., crna Grimalda 2010., bijela Grimalda 2010. i malvazija Alba Antiqa 2009. Ovo najpoznatije svjetsko vinsko natjecanje održava se od 2004. godine. Poznato je po strogom procesu ocjenjivanja, pa dodijeljena priznanja imaju veliku težinu i uživaju ugled među ljubiteljima vina širom svijeta. Ove je godine 219 sudaca iz svih krajeva svijeta ocjenjivalo 14.362 vina pristigla iz 52 zemlje. Među sucima bilo ih je 75 s titulom Master of Wine i 13 Master Sommeliera.

Jean-Michel Valette MW, jedan od sudaca, rekao je: “Ekipa DWWA-a okupila je najbolja nepca na svijetu da kušaju svako vino. Dakle, kad neko vino osvoji Decanterovu medalju, na to zaista trebate biti ponosni.” Predsjednik Decanterova natjecanja Steven Spurrier izjavio je: “Natjecanje DWWA postalo je autoritet, zahvaljujući sucima, organizaciji i cjelokupnom sustavu. Ovdje smo da prepoznamo kvalitetu, ni zbog čega drugoga.”

Decanter World Wine Awards

MEDALS

Vinima Matošević dvije srebrne medalje na International Wine Challengeu 2013.

15.05.2013 * Morana

S jednog od najutjecajnijih svjetskih vinskih natjecanja, prestižnog International Wine Challengea, koji se od 1983. godine održava u Londonu, hrvatski se vinari vraćaju s vrlo dobrih 19 medalja i 22 pohvale. Vina Matošević postigla su izvrstan rezultat – dvije srebrne medalje, za malvaziju Alba Antiqua 2009. i bijelu Grimaldu 2010. Oba su vina specifična i neraskidivo vezana uz područje s kojeg dolaze, pa su stoga i zanimljiva izbirljivoj stranoj publici. Alba Antiqua karakteristična je zbog načina vinifikacije – kratko je macerirana, a potom fermentira i odležava u bačvama od akacije. Bijela Grimalda, kupaža chardonnaya, malvazije i sauvignona bijelog, dolazi s istoimenog vrhunskog lokaliteta i snažno odražava terroir. Posebnosti ovih vina redovito nailaze na dobre kritike i priznanja u svijetu, a nagrade s International Wine Challengea velik su poticaj i pohvala za uloženi trud.

 

Ivica Matošević prvi hrvatski vinar pozvan da nastupi u The James Beard Foundation

29.09.2011 * Marko

Vinarija Matošević prva je hrvatska vinarija koja je pozvana sudjelovati na večeri u organizaciji vodeće američke kulinarske fondacije The James Beard Foundation. Pod nazivom „Mystical Malvasia“ („Mistična malvazija“), Ivica Matošević će predstaviti svoja vina, i potencijale istarskih autohtonih sorti, na večeri 14. listopada u prostorijama fondacije u New Yorku. 

Ivica Matošević prvi hrvatski vinar pozvan da nastupi u The James Beard Foundation (doc)

The James Beard Foundation

Matošević i Superbrands

29.08.2011 * Zoran

Međunarodna organizacija Superbrands jedini je globalni i neovisni autoritet na području brandinga. Prisutna je na 4 kontinenta i u 88 država širom svijeta, čiji je glavni cilj identificirati vodeće brandove na svakom pojedinom tržištu te, na taj način, dodatno promovirati disciplinu brandinga.

Matošević vina nositelj je Superbrands nagrade 2010 (pdf)

Superbrands Croatia

The Haute Seat; Luxury postings from the top – The Financial Times, June 19, 2011

12.07.2011 * Luka

howtospendit.com

Tom Harrow is a wine writer and presenter, consultant and events and vineyards tour host. What he said about us in his article “The Haute Seat; Luxury postings from the top” please read on the website.

Next up, Ivica Matosevic, one of the region’ s pioneers,  took me trough a fascinating comparison of his malvasia cuvées- proving the age-ability of the varietal and also its wonderful affinity with acacia, which really lifts the grape’s perfume.

howtospendit.com is operated by The Financial Times Limited