WINES OF ISTRIA

IMA_0821

Vina Matošević u vrhunskim britanskim restoranima

04.09.2013 * Morana

Malvazija Alba Antiqua prvo je hrvatsko suho vino koje je ušlo na degustacijski meni kultnog engleskog restorana Fat Duck iz Braya, u vlasništvu svjetski poznatog chefa Hestona Blumenthala. To je izuzetno priznanje i velik korak u promicanju malvazije kao vrhunskog istarskog i hrvatskog vinskog brenda. Osim toga, na vinskoj listi Fat Ducka već se neko vrijeme nalaze naše kupaže Grimalda Bijelo i Grimalda Crno. Ovu čast možemo zahvaliti Isi Balu, sommelieru u Fat Ducku, i Joãu Piresu, sommelieru trenutačno najbolje rangiranog engleskog restorana Dinner, također u vlasništvu Hestona Blumenthala. Ovi vrhunski stručnjaci posjetili su 2012. vinariju Matošević u Krunčićima i kušali naša vina. Alba Antiqua toliko ih je impresionirala da je također bila preporučeno vino tijekom studenog i prosinca 2012. u Dinneru. Nadamo se da će uspješan ulazak na liste proslavljenih britanskih restorana otvoriti vrata našim malvazijama za daljnje širenje po svjetskom vinskom tržištu.

2013 DWWA BRONZE

Četiri Decanterove brončane medalje vinima Matošević

22.05.2013 * Morana

Na natjecanju Decanter World Wine Awards, održanom u Londonu, među brojnim priznanjima za hrvatske predstavnike posebno se ističu četiri brončane medalje koje su osvojila vina Matošević. Nagrađene su bijela Grimalda 2009., crna Grimalda 2010., bijela Grimalda 2010. i malvazija Alba Antiqa 2009. Ovo najpoznatije svjetsko vinsko natjecanje održava se od 2004. godine. Poznato je po strogom procesu ocjenjivanja, pa dodijeljena priznanja imaju veliku težinu i uživaju ugled među ljubiteljima vina širom svijeta. Ove je godine 219 sudaca iz svih krajeva svijeta ocjenjivalo 14.362 vina pristigla iz 52 zemlje. Među sucima bilo ih je 75 s titulom Master of Wine i 13 Master Sommeliera.

Jean-Michel Valette MW, jedan od sudaca, rekao je: “Ekipa DWWA-a okupila je najbolja nepca na svijetu da kušaju svako vino. Dakle, kad neko vino osvoji Decanterovu medalju, na to zaista trebate biti ponosni.” Predsjednik Decanterova natjecanja Steven Spurrier izjavio je: “Natjecanje DWWA postalo je autoritet, zahvaljujući sucima, organizaciji i cjelokupnom sustavu. Ovdje smo da prepoznamo kvalitetu, ni zbog čega drugoga.”

Decanter World Wine Awards

MEDALS

Vinima Matošević dvije srebrne medalje na International Wine Challengeu 2013.

15.05.2013 * Morana

S jednog od najutjecajnijih svjetskih vinskih natjecanja, prestižnog International Wine Challengea, koji se od 1983. godine održava u Londonu, hrvatski se vinari vraćaju s vrlo dobrih 19 medalja i 22 pohvale. Vina Matošević postigla su izvrstan rezultat – dvije srebrne medalje, za malvaziju Alba Antiqua 2009. i bijelu Grimaldu 2010. Oba su vina specifična i neraskidivo vezana uz područje s kojeg dolaze, pa su stoga i zanimljiva izbirljivoj stranoj publici. Alba Antiqua karakteristična je zbog načina vinifikacije – kratko je macerirana, a potom fermentira i odležava u bačvama od akacije. Bijela Grimalda, kupaža chardonnaya, malvazije i sauvignona bijelog, dolazi s istoimenog vrhunskog lokaliteta i snažno odražava terroir. Posebnosti ovih vina redovito nailaze na dobre kritike i priznanja u svijetu, a nagrade s International Wine Challengea velik su poticaj i pohvala za uloženi trud.

 

Ivica Matošević prvi hrvatski vinar pozvan da nastupi u The James Beard Foundation

29.09.2011 * Marko

Vinarija Matošević prva je hrvatska vinarija koja je pozvana sudjelovati na večeri u organizaciji vodeće američke kulinarske fondacije The James Beard Foundation. Pod nazivom „Mystical Malvasia“ („Mistična malvazija“), Ivica Matošević će predstaviti svoja vina, i potencijale istarskih autohtonih sorti, na večeri 14. listopada u prostorijama fondacije u New Yorku. 

Ivica Matošević prvi hrvatski vinar pozvan da nastupi u The James Beard Foundation (doc)

The James Beard Foundation